Vem vill vara en Grinch? Reflektion över en hållbar jul

Minns ni Grinchen? Den gröna figuren som hatade julen, och som till vilket pris som helst ville ställa in den. I USA har sagan om Grinchen blivit ett väletablerat begrepp, de människor som är mindre vänligt inställda till julen kallas helt enkelt för en Grinch. Och nu är jag rädd att jag själv börjar bli en.

För på senare år har julen skavt i mig. Likt en tröja man tvingas bära som varken är skön eller snygg längre, men som inte går att välja bort. Julen som brukade vara glittrig och magisk gör mig plötsligt tveksam. Jag sitter på det stora släktkalaset i ett hav av presentpapper, och hastigt inköpta julklappar från ett stort och billigt varuhus vars specialitet är varor som stinker av kemikalier och helt saknar innehållsförteckning, och känner mig lite sned. Visserligen skrattar och skålar vi över allas generösa gåvor, men innerst inne vet vi att vi hade haft precis lika roligt om vi inte några dagar tidigare stressat länsat våra bankkonton i jakten efter att få se våra barns ögon glimma, om så bara för en liten stund.

Vad önskar ni er i julklapp frågar jag de nästan stora barnen i slutet av november. Men barnen är tysta, försöker sedan klämma ur sig något smart och börjar googla efter något som trendar på TikTok. Vi vet alla att det inte kommer något vettigt på önskelistan i år heller. Vår familj har redan allt vi behöver, och konsumerar endast för att vi tror att vi måste. För att hålla jultraditionen med att springa i överbefolkade svettiga varuhus vid liv.

”Julhandeln 2023 förväntas minska. Det är ekonomiskt tuffa tider för många, samtidigt som hushållen vill fira jul som vanligt. Julmat och julklappar kommer att inhandlas, men mer planerat och till en billigare peng, substitutjulen är på ingång”, säger Joakim Wirén, analytiker på HUI Research.

I Handelns Utredningsinstituts (HUI) julhandelsrapport för 2023 slår analytiker alltså fast att vi förväntas minska julhandeln i år, men kanske inte på grund av miljön och de konsumtionsbaserade utsläpp som våra nyproducerade julklappar genererar. Utan på grund av tuffa tider, att vi helt enkelt inte i monetära termer har råd att tuta på som om vi hade tre jordklot (vilket vi svenskar faktiskt brukar konsumera som om vi hade!) Det talas om en substitutjul, och jag ser framför mig den dystopiska bilden av en klassisk Jenny Nyström-jul tolkad och beställd från Wish och Shein. Vi vill att allt ska vara likadant, men kanske lite billigare.

En hållbar värld är annorlunda mot den vi lever i nu. Vi vet alla att saker måste förändras, men kanske inte riktigt hur. Och denna ovetskap om framtiden gör det svårt att tänka i nya banor. Inte ska vi väl behöva ställa in julen i framtiden? Och endast få hemstickade raggsockor från ett ekologiskt får inköpt på secondhand i paketen?

Vilken PR-byrå ska få det omöjliga uppdraget att sälja in den julen?

I en orolig tid när saker ändå inte blir riktigt som vanligt, finns kanske alla chanser till förändring. En längtan efter något annat kan ge oss den energi vi behöver för omställning. Tänk om julklapparna i min familj i stället skulle gå till de som verkligen behövde dem. Att vi handlade åt de som inte har råd, inte köpte saker till oss själva som sedan blir liggande på hög. Skulle vi våga bryta normen som vi i så många år arbetat upp? Skulle det bli jul ändå? Och skulle släkten vilja bjuda hem mig, trots att jag initialt skulle uppfattas som lite av en Grinch när jag introducerade vår nya jul.

Jag vill tro på framtidens jul, julen 2.0. Med allt det fina och glittriga, men mer givmildhet till de som verkligen behöver. Mer fokus på gemenskap och färre konsumtionsbaserade utsläpp. Tusan vad den julen känns fräsch!

Vill du hänga på min utmaning om att utforska den nya tidens julklappar, så kommer här mina topp-fem-tips på julklappar med låga utsläpp och mycket feel-good-känsla:

  1. 🎵 En personligt utformad spellista på Spotify i mottagarens namn.
  2. 🍾 Inbjudan till en kommande picknick med både baguette och bubbel när våren börjar spira.
  3. 🎤 Biljett till en karaoke-kväll med all-inclusive i form av paraplydrinkar och glitterregn.
  4. 🤝 Ett presentkort hos en välgörenhetsorganisation, mottagaren väljer ändåmålet.
  5. 💆‍♀️ En lyxig kroppsbehandling i januari kan aldrig slå fel!

Hoppas du fick några goda tips, och kanske en och annan tankeställare.

GOD JUL!

Karin, Hållbarhetsteamet

Illustration av en kvinna som funderar

Har du frågor om hållbarhet?