Beslag & Metall tar hem sin största order någonsin – delvis tack vare hållbarhets­arbetet

I Ekenässjön, strax utanför Vetlanda i Småland, ligger den tillverkande industrin Beslag & Metall. Familjeföretaget grundades redan 1938, och har sedan dess varit en komplett leverantör av plåtartiklar som främst levereras till fordonsindustrin.

Vinner stor affär

Nyligen blev det klart att Beslag och Metall tar hem sin största order någonsin; från kunden Scania. För Beslag och Metall innebär orden att leverera delar till batterier till Scanias ellastbilar. Detta kommer medföra en stor investering i produktionen, samt att företaget planerar att anställa ytterligare 10 medarbetare.

Även om många andra företag var med och slogs om ordern, var det till slut företaget i Ekenässjön som tog hem den.

I en artikel publicerad i Vetlanda-Posten beskrivs att Scanias val baserades på bland annat tekniska lösningar, bra leveransprecision och hög kvalitet. Vidare menar Scania att hållbarhet varit en viktig parameter, och enligt Scania sticker Beslag och Metall ut som ett föregångsexempel.

Samarbete med Hållbarhetsteamet gav mervärden

Hållbarhetsteamet har under 2022 och 2023 arbetat nära Beslag och Metall gällande just hållbarhetsarbetet. Under våren 2022 fick Hållbarhetsteamet i uppdrag att dels sammanställa företagets hållbarhetsarbete i en rapport, samt genomföra en klimatberäkning enligt standarden GHG-protokollet.

Redan under hösten uttryckte Jan Strandesjö, Miljö- och kvalitetschef på Beslag och Metall, fördelarna på följande sätt:

Tack vare klimatberäkningen kan vi dels använda vår nya kunskap i samtal med nya kunder, och även underlätta för våra befintliga kunder i deras arbete att själva beräkna sin klimatpåverkan.

Aktivt hållbarhetsarbete ger ökad konkurrenskraft

I våra kunduppdrag är vi måna om att förtydliga kopplingen mellan hållbarhetsarbete och ökat affärsvärde. En del uttrycker oro över att hållbarhetsarbetet medför kostnader, medan vi gärna belyser att arbetet på lång sikt genererar ökad konkurrenskraft och att det på så vis är en viktig investering.

Och ibland går det väldigt snabbt. I Beslag och Metalls fall kan vi utan att överdriva säga att arbetet har lönat sig – affären från Scania innebär en årlig order om 150 mkr, och är därmed den största affären företaget någonsin rott i hamn – till stor del tack vare att de, enligt Scania, sticker ut som föregångsexempel i hållbarhetsfrågorna.


Vi på Hållbarhetsteamet vill skicka ett stort grattis till Beslag & Metall. Vi är glada att få följa er resa!

Illustration av en kvinna som funderar

Har du frågor om hållbarhet?